Daltonisme: Quants colors veus?

El 6 de Setembre és el Dia Internacional del Daltonisme.

Què és el daltonisme? DBGen ofereix una breu explicació sobre la percepció dels colors en els humans i els defectes genètics associats.

Els colors són una interpretació que fa el nostre cervell de senyals lumínics classificats segons la seva longitud d’ona. Per exemple, les senyals de llum d’entre 380 i 450nm els identifiquem com a color violeta, mentre que la llum de longitud d’ona entre 620 i 780nm la detectem com a color vermell. L’ésser humà només és capaç de veure els colors d’entre 380 i 780nm,  rang classificat com a espectre visible. Com si d’una impressora es tractés, l’ull humà detecta els colors gràcies a tan sols 3 tipus de cons, cèl·lules fotorreceptoras, capaços de captar la llum de determinada longitud d’ona: cons S (blau), cons M (verd) i cons L (vermell). L’energia lumínica es converteix en impulsos nerviosos que seran transmesos al cervell per a la seva combinació i interpretació dels diferents colors. No obstant això, si un o més d’aquests tipus de fotoreceptors estan absents o pateixen una disfunció, la detecció i interpretació dels senyals de llum es veuran afectata i també la visió en color: és el cas de la discromatòpsia o daltonisme.

 

"Rango
Rang de longituds d’ona que exciten a diferents tipus de cons. Els humans tenim cons S, M i L. El rang R, correspon a l’excitació de la rodopsina, el pigment d’una altra mena de cèl·lules fotorreceptoras de l’ull humà, els bastons, responsables de la visió en condicions de baixa lluminositat.

 

Hi ha diferents tipus de daltonisme depenent del fotoreceptor afectat:

 

  • Protanopia/Protanomalopia: Falta/disfunció de cons L, responsables del color vermell. Els colors vermellosos s’assemblen al beix o marró i el verd es pot confondre amb el vermell.

 

  • Deuteranopia/Deuteranomalopia: Falta/disfunció de cons M. És el tipus de daltonisme més habitual. A causa de la proximitat en els rangs que detecten els cons L i M, els efectes són similars a la protanopia, si bé els vermells no es veuen tan foscos.

 

  • Tritanopia/Tritanomalopia: Falta/disfunció de cons S. En aquest cas, el blau i el verd es confonen i el groc s’assembla al vermell.

 

  • Daltonisme monocromàtic: Només es disposa d’un tipus de con, i la visió es redueix a aquest rang de color.

 

  • Acromatòpsia: Falta/Disfunció de tots els tipus de cons, generant una visió sense color. A més, a diferència dels altres casos, està associada a una agudesa visual reduïda i fotofòbia, sensibilitat augmentada a la llum.

 

Combinación de colores, tal y como las perciben aquellos con deuteranopia, protanopia, tritanopia y acromatopsia
Com perceben les combinacions de colors els afectats de diferents tipus de daltonisme o acromatòpsia? La combinació que permet major discriminació és la del violeta amb el taronja (imatge elaborada per Lluís Montoliu, i extreta del seu blog GEN-ÉTICA

 

El diagnòstic clínic d’aquestes afeccions es realitza normalment mitjançant test visuals en els quals el proband ha d’identificar un número (test de Ishihara) o ordenar fitxes de colors depenent de la seva tonalitat (test de Farnsworth). Per al diagnòstic genètic d’aquests pacients s’analitzen les mutacions situades en els gens de les opsines (que estan localitzats en el cromosoma X), generalment, per a assessorament i planificació familiar.

En general, el daltonisme no es considera una discapacitat, ja que els que el pateixen són capaços de dur una vida normal. Així i tot, aquestes deficiències poden ser  incapacitants per a certes activitats professionals en les quals la discriminació de colors és crucial, com ara pilot, controlador aeri o electricista. A l’hora de preparar una classe o exposició, és important tenir en compte les diferents necessitats visuals del públic al qual van dirigides. Així, s’han proposat diferents eines, des de filtres de Photoshop fins a recomanacions de combinacions de colors que poden fer més senzilla la seva comprensió per als daltònics. La combinació de colors que permet una millor discriminació per als humans, amb o sense afectació de daltonisme, és el violeta amb el taronja.

Comparteix-ho en les xarxes

Vols estar informat?

Subscriu-te al nostre butlletí:

Copyright © 2022. All Rights Reserved – Política de qualitatPolítica de privacitat Avís legal – Política de cookies

Correu enviat correctament.

Redirigint a la pàgina principal.