Un gran avenç en el tractament de les patologies hereditàries de la visió: teràpia gènica

De tots els avenços que el desenvolupament científic i tecnològic ha aportat en el camp de les patologies hereditàries que afecten la visió, el més rellevant i transcendent de cara al pacient és la possibilitat d’aplicar tractaments per a malalties que, fins ara, es consideraven incurables . Fa 30 anys es va iniciar amb èxit un nou tipus de teràpia: la teràpia gènica.

En termes generals, s’anomena teràpia gènica a la introducció o modificació d’informació genètica al pacient, amb l’objectiu d’alleujar o revertir-ne els símptomes. La teràpia gènica es pot aplicar mitjançant diferents metodologies. Aquestes són, a dia d’avui, les més prometedores al camp de les distròfies hereditàries de retina:

Addició de gens

Aquesta teràpia introdueix en les cèl·lules del pacient una còpia sana del gen patogènic mitjançant vectors virals o nanopartícules. Actualment aquesta és l’estratègia terapèutica més avançada i s’aplica en um nombre important d’assajos. No obstant això, té dos principals desavantatges. D’una banda, hi ha un límit a la mida del gen que pot ser introduït. D’altra banda, no és una estratègia efectiva en malalties d’herència dominant.

Edició genètica: CRISPR-Cas

El sistema CRISPR-Cas permet la modificació directa dels gens afectats del pacient. Aquest sistema té com a objectiu introduir a les cèl·lules del pacient una seqüència que s’incorpora al mateix lloc que el gen afectat, i la informació per a la síntesi d’un enzim que farà el tall de tot o part del gen defectiu. La teràpia EDIT-101 de Editas Medicine Inc. elimina d’aquesta manera parteix de l’intró defectuós del gen CEP290.

Oligonucleotides antisentit

Els gens mutats dicten la síntesi de RNA missatgers a partir dels quals es generaran proteïnes defectuoses. Els oligonucleotides antisentit s’uneixen a aquests RNA missatgers, facilitant la seva degradació i bloquejant la producció de proteïnes defectuoses.

Optogenètica

Aquesta tècnica consisteix en la utilització de la llum per a activar compostos terapèutics. Una recent teràpia desenvolupada per Nanoscope Therapeutics Inc., introdueix gens les proteïnes dels quals, en combinació amb unes ulleres especials, són capaces de respondre a senyals de llum i activar el circuit neuronal responsable de la visió.

Inteïnes

Les inteïes són un tipus de proteïnes capaces d’autoprocessar-se. És a dir, poden fer talls i unions a partir de determinades seqüències, fins a obtenir una proteïna funcional. L’empresa SpliceBio està desenvolupant una teràpia per al tractament de la malaltia de Stargardt causada per mutacions en el gen ABCA4, massa gran per a introduir-lo íntegrament mitjançant els vectors convencionals.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comparteix-ho en les xarxes

Vols estar informat?

Subscriu-te al nostre butlletí:

Copyright © 2022. All Rights Reserved – Política de qualitatPolítica de privacitat Avís legal – Política de cookies

Correu enviat correctament.

Redirigint a la pàgina principal.