La teràpia gènica de LHON confereix una millora estable de l’agudesa visual i facilita el camí per a la seva aprovació.

L’empresa biofarmacèutica GenSight Biologics, especialitzada en el desenvolupament de teràpies gèniques per a malalties degeneratives de la retina, ha publicat en els darrers mesos els resultats de dos assaigs clínics de fase III que investiguen l’efecte de la teràpia gènica LUMEVOQ en pacients amb neuropatia òptica hereditària de Leber (LHON). Al setembre de 2020, GenSight va sol·licitar a l’Agència Europea de Medicaments (EMA) l’autorització de LUMEVOQ com a tractament per a pacients amb LHON, malaltia causada per una mutació en el gen mitocondrial ND4.

La neuropatia òptica hereditària de Leber és una neuropatia òptica bilateral que s’hereta per via materna, i que afecta aproximadament 1 de cada 30.000-50.000 persones, en particular homes adults joves. Es caracteritza per una degeneració selectiva de les cèl·lules ganglionars de la retina i els seus axons, fet que resulta en una ràpida pèrdua de visió progressiva i irreversible. És el trastorn de l’ADN mitocondrial (ADNmt) més comú i està causat per mutacions en un dels següents gens mitocondrials: MT-ND1, MT-ND4, MT-ND4L o MT-ND6. Al voltant del 90% de tots els casos de LHON estan produïts per tres mutacions puntuals de l’ADNmt, i una d’elles en el gen MT-ND4 (m.11778G>A) és la més freqüent. Aquest gen codifica la NADH deshidrogenasa 4, una proteïna que forma part d’un gran complex enzimàtic en les mitocòndries (complex I) necessari per produir energia cel·lular.

La teràpia gènica LUMEVOQ (GS010, lenadogene nolparvovec) ha estat dissenyada amb una metodologia desenvolupada a l’Institut de la Visió de París que permet tractar els defectes genètics de les mitocòndries. El gen d’interès, en aquest cas ND4, s’introdueix en les cèl·lules ganglionars de la retina utilitzant un vector AAV (virus adenoassociat) que dicta la síntesi de la proteïna funcional ND4.

GenSight ha realitzat diversos assaigs clínics per avaluar la seguretat i l’eficàcia de la teràpia LUMEVOQ en pacients LHON amb la mutació m.11778G>A en ND4, entre els quals els estudis REVERSE i RESCUE de fase III. A REVERSE van participar 37 pacients amb un inici de pèrdua de visió entre 6 mesos i un any abans de l’estudi, i a RESCUE, 39 pacients amb un inici de pèrdua de visió de menys de 6 mesos en un ull i no més de 6 mesos en tots dos ulls abans de l’estudi. Tots els participants van rebre la teràpia gènica amb una injecció intravítria en un ull, mentre que l’altre ull va rebre una injecció placebo.

En l’assaig REVERSE, publicat a Science Translational Medicine, els pacients van mostrar una millora sostinguda de la funció visual en els dos ulls. Es va demostrar en primats no humans que la millora inesperada en la funció visual en l’ull contralateral era deguda a la transferència del vector viral de l’ull injectat a l’ull no injectat. En l’assaig RESCUE amb pacients en les primeres etapes de la malaltia, es va produir una millora de l’agudesa visual en els dos ulls comparable a la de l’estudi REVERSE, i es va demostrar una bona tolerància a la teràpia. Els resultats d’aquest estudi s’han publicat a la revista Ophthalmology.

Durant el segon trimestre de 2021 es presentaran els resultats d’un tercer assaig de fase III (REFLECT) i s’espera que, abans de 2022, l’EMA faci pública la seva decisió sobre l’autorització d’aquesta teràpia gènica.

Comparteix-ho en les xarxes

Vols estar informat?

Subscriu-te al nostre butlletí:

Copyright © 2022. All Rights Reserved – Política de qualitatPolítica de privacitat Avís legal – Política de cookies

Correu enviat correctament.

Redirigint a la pàgina principal.