Còrnies per a trasplantament generades per impressores 3D.

Recentment (finals de Maig del 2018), investigadors de la University of Newcastle han publicat un article en què demostren que és factible la fabricació de còrnies al laboratori mitjançant impressores 3D. La còrnia, la part externa, endurida i transparent que protegeix l’ull, està formada per cèl·lules vives que poden patir agressions ambientals i traumàtiques. A més, també existeixen mutacions genètiques responsables de distròfies corneals hereditàries (cristal·lina, de Meesman, de Reis-Bücklers, de Fehr, estromal congènita…). De fet, actualment hi ha prop de 5 milions de persones al món que són cegues degut a traumatismes o malalties cornials. Es pot tractar aquest tipus de ceguesa amb el trasplantament de còrnies de persones donadores post-mortem, però hi ha pocs donants per als requeriments, i ja fa temps que s’investiga en la possibilitat de generar còrnies artificials o regenerades amb cèl·lules mare.

Aquests investigadors han fet un pas tecnològicament avançat i han explorat amb èxit la possibilitat d’imprimir en 3D còrnies humanes a partir de cèl·lules mare (donades per una persona sana) barrejades amb un biogel compatible d’alginat i col·làgena com a “tinta”. El gran èxit d’aquests científics ha sigut trobar la formulació del biogel de forma que sigui un material biocompatible el suficientement dur per a mantenir la forma però suficientment tou com per a fluir dins de l’impressora.

La impressió en 3D permetrà generar còrnies de forma il·limitada, a demanda, i adients per a cada pacient, garantint així un subministrament per a trasplantaments.

 

(Imatge de Isaacson, Swioklo, Connon. 2018. Experimental Eye Research. doi: 10.1016/j.exer.2018.05.010)

 

Per a saber-ne més: https://www.ncl.ac.uk/press/articles/latest/2018/05/first3dprintingofcorneas/

Article original a: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0014-4835(18)30212-4

Comparteix-ho en les xarxes

Vols estar informat?

Subscriu-te al nostre butlletí:

Copyright © 2022. All Rights Reserved – Política de qualitatPolítica de privacitat Avís legal – Política de cookies

Correu enviat correctament.

Redirigint a la pàgina principal.